torsdag 18 november 2010
onsdag 17 november 2010
Världsarv = tacos? och en försenad tack!
tisdag 9 november 2010
Höstlov II - fiberrelaterad
Nu har jag alltså arbete så det förslår ett tag. En fell är grovrensad redan och ligger till tork (den vita), de andra får bo på balkongen så länge och tas en i taget. Sedan får jag se hur jag skall göra. Det känns som om denna ull skulle behöve ullkammar?
söndag 7 november 2010
Höstlov I
Hann med lite kulturell verksamhet också, besök på Vikingeskipshuset och Kon-Tiki-museét i Oslo. Våra barn är ju norska men får inte modersmålsundervisning här i Uppsala. Enligt kommunens hemsida sägs det att "Om en eller båda av elevens föräldrar har ett annat språk än svenska som modersmål och eleven använder språket i hemmet varje dag, samt har grundläggande kunskaper i språket, har eleven rätt att läsa modersmål". I praktiken var svaret att "norska är så likt svenska ändå, och det är så få som vill ha det och andra språk behövs mer". Hah! Alltså får vi ordna oss själva så att barnen lär sig norska och lite om Norge (borde inte vi egentlig få lön då, eftersom andra modersmålslärare får det???). Okej. Det var en digression. Nu muséer.
Efteråt blev det en tur in på Kon-Tiki-museet, för att titta på båterna Kon-Tiki och Ra, som Thor Heyerdahl bygde och använde för att visa att folk kan ha åkt långt redan för länge sedan, med enkla fatryg. Dristigt - och inte alltid helt korrekta hypoteser - men spännande.
söndag 31 oktober 2010
Sista oktober
Pumporna brinner där ute. Katten sitter i fönstret och ser mystisk ut. Fast inga "bus-eller-godis-besök" här. Fel stadsdel för det. Fast jag har fått godis: Jag har vunnit en deckare!
Trollmorsan hade länk till något som både påminte om högtiden och handarbete: Knitted skeleton. Vilken insats!
lördag 30 oktober 2010
Boklycka
Bokpaketet från mina föräldrar blev lite försenat, men den som väntar på något gott.... Mina föräldrar hade allierat sig med min make, som hade kontroll på önskelistan. Som fortfarande är ganska lång! Vikings, en bok baserat på en utställning från Smithsonian, har jag lånat från unviersitetsbiblioteket en del gånger, och In Sheep's Clothing var också väldigt "behövd".
Tack mamma och pappa!
tisdag 26 oktober 2010
Fårägare!
Lite annat landade i mitt knä i dag morse också. Inte dumt alls.
Boken Som syet til jorden av arkeologen Else Østergård är dansk och handlar om de fynd som har gjorts av textilier och textila redskap på Grönland. Den finns även på engelska, då med titeln Woven into the Earth. Från ”syet” på danska till ”woven” på engelska, vilka ändringar det gör för titeln... Men en mycket intressant bok är det, både med hänsyn till textilkunskap och arkeologi.
Den lilla figuren som sitter på boken kommer från Dalarna och är en mörksugga, en mytologisk figur som kan vara lite skrämmande. Ni vet den där skuggan man ser i ögonvrån när det är lite mörkt ute... Men som i denna form är menat att vara en beskyddare för hemmet. Visst är hon söt där hon sitter och ser lite småarg ut? Jag hoppas hon klarar sig undan katten, den svansen tittandes ner från en hylla lär vara mycket frestande...
Det är kallt i Uppsala, hyresvärden har inte helt lyckats med att få i gång elementen än. I kväll blir det soffan och bok för min del tillsammans med katten, medan övriga familj åker på träning. Basta.
söndag 24 oktober 2010
Hiatus
Har jag inte gjort något då?
Jodå! Det var ju fältkurs, vi har varit en sväng till Skottland i sommar i besök till en kär kompis och i bröllop, mycket tid har gått till att åka på olika springtävlingar med barnen, det har spunnits och stickats lite, det har lästs en hel del, och jag har varit med om en till arkeologisk utgrävning. Och lite annat, som inte var så roligt att vi tar det med nu, men som tog tid. Alldeles för mycket tid.
I dag blev köket ockuperad av make, egna barn och bästis med lillasyster samt 5 pumpor, så då tyckte jag det var säkrast att evakuera och ha lite egentid. Så, nu tar vi lite av det roliga!
Vi skulle bland annat i bröllop i Skottland i sommar, och även i juli kan det vara kyligt, så det var ju en storartat ursäkt för att köpa garn. Två sjalar blev det, en lövsjal i Malabrigo lace, och en Morning Surf Scarf, som stickades i sjalsbredd och i Jaipur Silk. Marie och bästisen A visade upp sjalarna och hade väldigt roligt (fnissfniss), så bilderna blev sådär. Till exempel hade Marie den gröna sjalen med avigsidan ut!
Nu får jag nog gå ut och städa kök och koka pumpamos. Men lite oftare skall jag uppdatera mig. Ha en riktigt trevlig söndagskväll. Kram på er alla!
söndag 30 maj 2010
Morsdag
Men i dag är det morsdag, och jag bara MÅSTE dela av mig med världens allra finaste gåva ever. Tyvärr Tina, Spinspiration hamnar på andra platsen - för se vad min älskade, 9-åriga dotter hade gjort till mig på slöjden:
Trevlig söndagskväll!
söndag 23 maj 2010
Ajll bi bakk,
Senaste veckan har jag inte ens varit hemma, har varit på arkeologiskt fältkurs nära Torsåker och grävd på en 9000 år gammal boplats. Efter sådana här:
Om en vecka alltså. Hoppas ni alla mår bra! Kram på er!
torsdag 29 april 2010
Jag hörde en duns ifrån köket...
Sebastian tål inte att det står blommor i en vas, det strider mot hans principer. Blommor skall dödas. Varje gång.
Det var den buketten, det.
:-)
lördag 24 april 2010
Vår i krokarna
Det blev ett litet blogguppehåll igen - jag är visst bra på det :-). Fast jag har läst alla mina favoriter nästan varje dag, jag har bara inte hunnit "prata" med er. Det blev mycket med tentan, sedan kom ny delkurs med massor av datalabbar. Kul, men tar tid. Maken var snäll och tog barn och grannbarn ut på tur en dag det var fint väder - här (klicka för stora bilder) är de på Hågahögen utanför Uppsala sist helg. Marie på toppen!
Runsten U 1146, Gillbergastenen
torsdag 8 april 2010
Dumma mig
söndag 4 april 2010
Gult er kult!!!
Alexanders mössa kom fram tack vara Annes funderingar över mösser och dekor. Den var min när jag var liten och den hade pompom så det förslog! Jag hade helt glömt den till Anne skrev sitt inlägg,, men visst var den fin på Alexander?
För en del år sedan var jag på paleontologiskt fältkurs på Rhodos strax efter påsk. Det visade sig vara samtidigt med att man där firade den grekisk-ortodoxa påsken - och det var helt annorlunda än vår påsk. Påskaftons kväll var det prosessioner och mässor fram till midnatt - sedan gick alla på restaurant och åt lammsoppa och bröd. Brödet var mycket vackert, med rödmålade ägg som dekor i brödet. Soppan - ja den var speciell. Vi skämtade med att den måste då bestå av alla de delar av lammet man inte använder annars, toppat med dill för att gömma smaken.... Minnet av soppan har i alla fall varit helt oförglömlig. Nylig sökte jag lite och fick fram receptet på Magiritsa, den traditionella påsksoppan - och ganska riktigt, den innehåller huvud, nacke och inälvor av lam eller get, samt 5 dl dill. Vi håller oss nog till ordinarie lammstek i påsk!
torsdag 1 april 2010
.... till miss Marple och påskekrim
Jag fick dock lite miss Marple-känsla medan jag stickade - ni vet, hon åker alltid omkring med en liten, mjuk, rosa stickning i väskan. Väl är jag en god del yngre än miss Marple, men känslan var där. Turligt nog har jag alltid varit förtjust i Agatha Christie - vi hade hela hennes produktion i stugan, och de böckerna blev lästa varje påsk. Det är en stor del av min barndoms påsk, det - stugan med sina fotogenlampar och de alltid älskade deckarna (samt Wodehouse. Det är tråkigt att vissa författare liksom försvinner i dagens bokutbud....).
För: Det är nämligen så att deckaren har en stor plats i norrmännens påsk. I Norge är det alltid påsklov veckan efter palmsöndag och varje år är det lika konstig att se barnen gå till skolan denna vecka här i Sverige...
Och det hör liksom med till påsken att åka till fjällen, sitta i stugväggen med appelsiner, choklad och en deckare. Och deckaren - påskekrimmen, den har haft sin plats i påsktraditionen sedan 1923. Då planerade två fattiga studenter att råna nattåget mellan Oslo och Bergen natten till påskdagen, som det året var precis den 1.april. Nu blev det inget rån, men en bok - Bergenstoget plyndret inat!, under psevdonymen Jonathan Jerv. Bak den dolde sig en av våra mäst kände diktare, Nordahl Grieg, och en senare förläggare, Nils Lie. Boken marknadsfördes i tidningarna som en artikel, om tågplundring. Många var mycket upprörda, helt till de såg att det med liten skrift stod annons. Boken slutsåldes mycket snabbt, blev film - och den kom ut i Sverige 1925 med titeln Norrlandståget plundrat i natt. Först i 1975 kom den ut påny. I dag är originalet mycket sällsynt - men en utgåva bor hos mig, och den värnar jag om. Den har högt affektionsvärde, förutom det rent antikvariska.
Från Kipling....
onsdag 31 mars 2010
Vår! Jippiii! Eller...?
Just här vill jag säga att den har nått till mitt på bröstet, eller hur? :-)
Och man kan ju undra på varför det blir så....