söndag 7 november 2010

Höstlov I

Höstlovet blev en snabbtur till Norge enligt kallelse (farmor ville se barnbarn!), besök hos diverse familj och vänner. Familjen blir äldre och det är inte alltid lika roligt, men väldigt mysigt att träffa vänner man inte ser så alltför ofta längre. Tack E&O och M för trevliga kväller!

Hann med lite kulturell verksamhet också, besök på Vikingeskipshuset och Kon-Tiki-museét i Oslo. Våra barn är ju norska men får inte modersmålsundervisning här i Uppsala. Enligt kommunens hemsida sägs det att "Om en eller båda av elevens föräldrar har ett annat språk än svenska som modersmål och eleven använder språket i hemmet varje dag, samt har grundläggande kunskaper i språket, har eleven rätt att läsa modersmål". I praktiken var svaret att "norska är så likt svenska ändå, och det är så få som vill ha det och andra språk behövs mer". Hah! Alltså får vi ordna oss själva så att barnen lär sig norska och lite om Norge (borde inte vi egentlig få lön då, eftersom andra modersmålslärare får det???). Okej. Det var en digression. Nu muséer.


Vikingeskipshuset är alltid underbart att titta på. Jag upphör inte att bli fascinerad av dåtidens tekniker, tro och ritualer! Osebergskeppet var nästan 22m långt och fullt sjöduktigt när det höglades 834 e.Kr., med två kvinnor i. Med sig hade de bland annat textilt utstyr:

Härvträ och sländor

Nystkoppar, brickor med mera

Fragment av billedväv

Det blev inte så bra kort, utan blixt och genom glasrutor, men känslan av att se på redskaper som användes för nästan 1200 år sedan är speciell. Och Osebergvävnaden med sina färger och handarbete är helt otrolig, läs mer här och se en rekonstruktion här.

Efteråt blev det en tur in på Kon-Tiki-museet, för att titta på båterna Kon-Tiki och Ra, som Thor Heyerdahl bygde och använde för att visa att folk kan ha åkt långt redan för länge sedan, med enkla fatryg. Dristigt - och inte alltid helt korrekta hypoteser - men spännande.Utflykten denna dag avslutades med vading på Hukodden utanför Oslo. Barnen vadade i alla fall, mamman behöll skorna på... -1oC är inte min favoritbadtemperatur!Det blev lite handarbetsrelaterad också, återkommer när vi har fotos på det.

Inga kommentarer: