fredag 10 juli 2009

Skåneveckan, del III

Onsdag morgon upprann. Något tidigare än jag hade tänkt mig tack vara fågelungarna strax utanför fönstret, och också med en känsla att man kanske kunde låtit bli den sista "kaffe"muggen…. Nuja. Har man semester så har man.

Onsdag var hattdag. Tisdag eftermiddag hade Marianne visat på hur man gör, så nu var det bara att väga, karda, klippa till en mall av storlek elefant och lägga ut ullen på bubbelplasten. 3 lager på varandra skulle det vara, vågrät, lodrät, vågrät. Sedan blöter man ner mitten, lägger på mallen, viker in ullen och lägger på 3 nya lager med ull, blöter ner och viker in. Filtning och valkning pågår i något som kändes som oändligt lång tid. Man börjar med elefanthatten, och plötsligt drar det ihop sig till något som liknar en hatt…


Marianne visar på hur man lägger ut ull till hatt. Katten skall inte vara med i hatten…
Ullen blötas och man börjar filta. Katten försvann när vattnet kom fram!

Det här skall bli en hatt!

Lite stor än…
Vi valkade på och valkade på och efter ett tag började väl de allra flesta känna att de hade något som liknade på en hatt. Men direkt snygga var de ju inte, och här kom nästa punkt in: Modistvisit. Mariannes syster, Lotta Davidsson Bask, var utbildad modist, och tog turen från Lund (?) för att hjälpa oss fixa till hattarna. Lite blockning, ripsband inuti hatten och några detaljer och vips! – var högen med ull förvandlad till en riktig elegant hatt!Blockning och utsmyckning
Hatt!
En till hattOch jamen försvann den dagen också som en rök! Vi avslutade dagen med krogbesök ”i buskarna” på Sjöbacka, med god fiskmiddag!

Så var det sista dagen. Redan! Hu vad tiden går när man har roligt… Vi började dagen med att prata lite om ull och efterbehandling (mal, husch det vill man inte ha…), innan vi gick ut och hade gruppfotografering i alpackahagen. Vi lade ut alla alster också så alpackorna kunde få se, och visst var de nyfikna. Katten var ju som vanligt en linslus och måste få vara med där det skedde något! (Curiosity killed the cat - undra på hur det uttrycket komm till....)

Och med lite mer kort på alpackorna (det kom två föl den morgonen också) var det bara at vända näsan hemåt och upp genom regnvädret som hade varit över Uppland hela veckan vi var på tur med solen i Skåne… En mycket trevlig vecka, kan rekommenderas!!!

Katten var med överallt!
KursprodukterNyfiken litenNyaste fölet
Hejdå
!


Från Österlens museum. Familjen var på museum sista dagen och maken tog kort på utställningen med sländtrissor från skånska järnåldersfynd.


Öh, nej, stopp, lite till var det. Jag kom i skada för att köpa med lite ull hem…. Det stod ju mängder med säckar där, fulla av praktfulla fibrer, inte kan man väl låta sådana godsaker gå förbi? Om jag kan få till lika fina garner som de hade för salu i gårdsbutiken (och bland annat Yll och tyll ), det vet jag inte. Bare jag har massor med tid skall jag testa att spinna lite mera…

Jag hade med tre påbörjade projekt hem också, två är WIP och kommer förbli så ett tag, medan ett är klart och blir bloggat inom kort. Tills dess är det här de sista korten från själva Skåneveckan!

Alpackaull
(kort från annan deltagare)Alpackafiber med mycket ”crimp”, eller krus. Viktigt för spinnandet men även för lyckad tovning, upptäckte vi.
Alpackagarn

4 kommentarer:

fale artut sa...

Alpackorna har ljuvliga färger, och deras "fibrer" luktar nästan ingenting, har ju inget lanolin, dvs fett.
Det var en härlig vecka får jag säga, kul att du beskriver alltså bra, man kan känna känslan!

Elisabeth sa...

Enligt Sebastian katt var det spännande lukter, och jag får väl säga att när jag sorterade fibrerna här hemma, var det en viss "Eau de Camel" i rummet.... :-) Och smutsig, det blir man - men det har man inte ont av, lite smuts ibland!

Rosenvante sa...

Vilket äventyr, lät helt underbart kul.

The Willow Fairy sa...

Kattmössa kan man ha ändå utan att man filtar in den. Men era hattar blev ju riktigt snygga. Blir riktigt sugen på att tova nu, och spinna. Det var ett tag sedan. Och vilket snyggt mönster det blev efter ullklippningen/pälsklippningen på alpackans hals, nästan så det ser stickat ut (hejdå-bilden)