fredag 2 oktober 2009

Vad man lär sina barn

Vi är en svampintresserad familj, älskar att plocka och äta svamp. Väl, med undantag av yngsta barnet, Alexander på 6 år, som tycker att "svampinjoner" smakar fruktansvärt illa! Men i år fattade han i alla fall intresse för att plocka svamp, och var i helgen med ut i skogen med egen korg, kniv och borsta. Vi har lärt barnen att svamp hälst skall plockas i korg, ligge torrt och luftigt - och aldrigaldrigALDRIG plockas i plastpåse. Alexander kom hem med massor av trattisar, läste i svampboken om olika sorters svamp och lämnade all svamp till oss för att ränsas. Inte tänkte jag mera på det.

Måndag var förskoleklassen i skogen. Inte tänkte jag mera på det....

Onsdag.... ser jag plötsligt en stor svart fläck på utsidan av Alexanders ryggsäck. Utan att tänka sticker jag handen ner i fickan - och rakt ner i en svart GEGGA av obeskrivlig konsistens!

Det visade sig att Alexander hade läst mera i svampboken än jag hade tänkt, så när han hittade en bläcksvamp, kännde han igen den, tog den till läraren och de kom överens om att det var bra matsvamp. Så Alexander lade svampen torrt och fint i säcken och glömde alltihopa. Det är bara det att bläcksvamp är den enda svampen som faktisk måst ligga i plastpåse, annars "går den i bläck". Vilket hade skett här. Till de grader.

Bläcksvamp

Läraren fick sig ett gott skratt av att se min geggedroppande hand, jag fick tvätta säcken och Alexander fick inte äta sin bläcksvamp. Inte för att han ville gjort det oavsätt. Framtidige bläcksvampar skall få påse på sig, har vi bestämt..... och mamma kollar säcken lite oftare!

3 kommentarer:

Birthe P sa...

LOL! Tak for den beretning! Jeg er også svampesamler og prøver også at videregive fornuftig svampeviden til mine børn. Jeg har to børn (begge 10 år) og det ene barn elsker at samle og spise svampe, mens det andet helst er fri for den slags.. De har dog begge to fået lært de allervigtigste ting når det gælder svampejagt: en svamp er først spiselig når den er godkendt af enten far eller mor, og ingen svampe er så giftige at man dør af at plukke og undersøge dem.
fortsat god svampejagt til dig og din familie!

Susanne sa...

Tack för din kommentarer, det inger hopp om framtiden. Tack också för historien om bläcksvampen, oj vad jag skrattade. Så det kan bli?!

The Willow Fairy sa...

ja tänk vad barn kan vara lärorika... jag hade aldrig ens kommit på tanken att plock något åt det hållet.