fredag 22 maj 2009

Besök och nationaldagsfirande

Det har varit några travla dagar, mycket sker i maj och sedan har man studier som hänger över huvudet på en stackare. Det blir inte så mycket bloggat. Men här kommer i alla fall lite kort från besöket för två veckor sedan, och från 17. maj. Först ute var vår goda vän E från Newfoundland, som hade varit i Trondhjem på konferens och kom förbi - Uppsala låg trots allt nästan like bredvid.... Vi hade en skön dag söndagen och åkte ut till Gamla Uppsala högar, ett område jag tycker mycket om att åka till, jag fylls av vördnad när jag tänker på all historia och den långa tid högarna har funnits. Vår tid blir et litet, oviktigt blink!

Gamla Uppsala högar från 500-talet e.Kr., foto från SV

Backsipporna blommade.

Några jobbade hårt med insankning av pollen....

... medan vi andra njöt av dagen. Marie fick låna E's cap och var lycklig
(det är inte mammans favoritplagg, så sådana finns inte i vårt hus !)


Vi åkte även till Linnés gård Hammarby och hade en blåsig men god lunch där. Dagen efteråt tittade vi på Uppsala centrum, för E var en dag i Stockholm innan retur till Newfoundland, med säcken full av svensk och norsk choklad och knäckebröd.... han hade med lite saker också, men best av allt, masse fotos på barnen, som jag inte har truffet på flera år. Sista kvällen satt vi alldeles för länge och bara tittade på kort och pratade. Det är synd att vänner skall bo så långt borta från varandra!

Pastasallad, grönsaker, hummus och bröd. Och mycket vind.
Bor man på Uppsalaslätten så får man räkna med det!

Sist söndag var det Norges nationaldag och vi åkte till Stockholm, för tåg och firande och träff med vännen J, en gammal studiekompis. J hade penkläderna på, men gick och köpte en 17.maj-rosett, hon kände sig utanför utan rött, vitt och blått på kläderna! Några hade folkdräkter, andra festdräkter, några hade finkläder och några vardagskläder - men fest var det!Vi pratade om att vi gärna skulle ha sett flera svenska folkdräkter, de är så vackra!

Vi hade en skön dag, men många människor (10 000) var det som gick från Engelbrektsplan och till Skansen, och barnen var inte helt säkre på vad de tyckte om det här... Dottern var också lite trött efter att ha varit med och tittat på Melodifestivalen kvällen innan, och vaknade egentlig först efter att ha smuttat på lite kaffe på Skansen. Men då blev dagen kul! Massor med korv och glass og godis blev det. Och roligt var det hemma i Uppsala med flera människor som ropade "Heja Norge" och sjöng "Fairytale"!

Alexander, stolt och glad i ny festdräkt, present från farmor!

I Stockholm. Marie är trött, Alexander glad.

Hu-rra? Tror jag?

Marie har fått kaffe, korv och glass och är lite piggare och gladare!

Och är man barn och hittar vatten, blir det ju aldrig fel!

Jag skulle önska vi hade flera slika dagar, både som nordmann och som boende i Sverige. Vi som bor i Norge eller Sverige, har lite olik historia och sätt att fira nationaldagar på, men vi borde alla kunna glädja oss över att leva trygt i vackra länder och vara tillsammans. Skapar man fest och bjuder in, får man med flera! Och vi får komma ihåg att vi hela tiden utformar nya värden, 17.maj och 6.juni är inte samma dag i dag som för några år sedan och kansje blir det något helt annat om några år igen - det beror på vad - och vem - vi tar med. Det här inlägget uttrycker ganska bra vad jag tycker (Jag försökte kommentera på ett annat inlägg i samma blogg, om nettopp nationaldagen, men flera gånger när jag har skrivit kommentarer på olika blogger, försvinner de. Gör jag något fel? Blogger är inte helt på topp bestandig).

Där vi bor, i Uppsala, är det många invandrare, nya i landet. Flera är våra grannar, när de har fest, bjuder de in oss, eller de kommer med mat (och såååå himla god...) , eller bara hejar och pratar när vi ses. Det tog lång tid innan jag kom i kontakt med de svenska grannarna på samma sätt. Alla kan vi lära av varandra!

2 kommentarer:

Signe sa...

Tack för ditt inlägg och nu hittade jag till din fina blogg. Det verkar ha varit en fin 17 maj i Stockholm också!

Elisabeth sa...

Tack så mycket! Det var en super dag helt änkelt!