söndag 17 maj 2009

17.mai!

I dag er det Norges nasjonaldag, og dagen til ære får språket bli norsk!

Feiring blir det også av en annen grunn enn bare nasjonaldagen: I går kveld vant Norge Melodi Grand Prix, med Alexander Rybak og "Fairytale". Moro!

Hvorfor feirer vi 17. mai, spurte barna mine. Ja, de har jo vokst opp i utlandet (Canada og Sverige) og har aldri riktig fått med seg den her elleville jubelen vi har rundt om i Norge. Så jeg fikk sette meg ned og forklare.

Flagget, det kjenner de jo. Men jeg tittet litt rundt, og oppdaget at flagget er sammensatt av de røde og hvite danske farvene, med det blå innslaget fra det svenske flagget. Flagget ble tegnet i 1821, men det tok lang tid før det fikk stå selv, det ble en ”sildesalat” en lang stund! Og det er verdens vakreste, både synes jeg og har jeg hørt flere ganger. Anne farvet garn til syttende mai, riktig fint ble det! Det blå ble turkis, isbreturkis - jeg holder med Anne i tolkningen av sangen! Breer er ikke mørkeblå....

Men dagen da? Etter i flere hundre år ha vært i union med Danmark, skulle Norge få bli selvstendig, og i den anledning samledes representanter fra hele Norge på Eidsvoll i april 1814 og utarbeidet et forslag til grunnlov. Denne ble undertegnet den 17.mai 1814, og dagen ble senere utpekt til Norges nasjonaldag. At vi feirer den og med så mye fokus på barna kan vi takke dikteren Henrik Wergeland for, han bodde på Eidsvoll noen år etter 1814 og syntes dagen fortjente oppmerksomhet. Barnetogene kom imidlertid i gang i Oslo rundt 1870, takk være en annen dikter, Bjørnstjerne Bjørnson.

Nå gikk det ikke slik at Norge forble selvstendig, Sverige tok over og frem til 1905 var vi i union med Sverige i stedet. Da oppløstes unionen, og vi fikk den danske prins Carl som konge. Han ble valgt av det norske folk, tok navnet Haakon VII, og det er hans barnebarn som i dag er overhode for monarkiet i Norge.

Og så gikk det ikke bedre enn at i 1940 ble Norge invadert av tyskerne, og var okkupert i fem år. I mai 1945 var Norge endelig et fritt land igjen.

Hvorfor betyr dagen så mye? Er det bare en mulighet til å slpappe av og være glade? Er det fordi vi har vært underlagt andre makter så lenge? Er det fordi vi tar frem alle de nasjonale verdiene den dagen (og ikke så ofte ellers), er det fordi vi finner en identitet i dagens kaotiske verden? Jeg fant en artikkel i den norske avisen Aftenposten som diskuterer og funderer over de norske verdiene. Den var verdt litt ettertanke, både for nordmenn og andre.

Nasjonaldagen vår er nok mest for barn, uansett hvorfra de kommer eller hvor man er. Da jeg var liten, var 17.mai STORT!!! Vi gikk og plukket hvitveis, dro ned til Oslo sentrum og tittet på togene – senere gikk jeg selv i tog. Og den dagen var den første dagen i året jeg fikk spise is ute, det var lov fra 17.mai til 17.september. Utrolig dumt syntes jeg da, men det bidro jo til å skape forventninger til dagen. Pølser, is, brus, vårgrønne løvtrær og flagg. Det er 17.mai for meg. Det var noen som alltid skulle dra frem kokt laks, agurksalat, eggedosis og jordbær også. Det var totalt bortkastet på en person under 10 år.

Vi har for første gang tenkt å dra ned til Stockholm i morgen – der feires 17.mai med tog frem til Skansen og diverse arrangement der. Jeg fikk stå på hodet en lang stund og lete – det er jo ikke så ofte vi har norske festklær her i Sverige (jeg regner med å få en del blikk når vi rusler ivei gjennom det nokså uetnisk svenske nabolaget vi bor i imorgen), men ”jeg fant, jeg fant” som Askeladden sa. Frem kom mannens og datterens bunader og sønnens splitter nye festdrakt (nordmenn skiller veldig mye på en riktig bunad, folkedrakt og festdrakt, så jeg tør ikke skrive annerledes). Deretter har jeg tilbrakt noen timer ved strykebrettet. 16.mai må være den dagen i Norge det strykes mest klær, tror jeg! Min egen bunad, en beltestakk som jeg fikk til konfirmasjonen, befinner seg i Norge – den krympet da jeg fikk barn og behøver en real omsying...

Så da var det bare å lade for korv och glass – jeg mener pølser og is. Ha en fin dag allesammen.

GRATULERER MED DAGEN, NORGE!

1 kommentar:

Annepålandet sa...

Ja, hurra for 17. mai! Vi har hatt en fantastisk flott 17. mai her, like ved Oslo - sol fra blå himmel, nyutsprunget bjørkeløv, skolekorps og masse bunadskledde og glade mennesker. Virkelig flott stemning. Og så vant vi jo i går! I dag kom Alexander Rybak hjem, og det var kaos på Gardermoen av folk som ville møte ham.
Våre venner bodde i Stockholm for noen år siden. De fortalte at det var enda norskere og bedre stemning på Skansen 17. mai enn de var vant til hjemmefra. Håper dere hadde en flott dag!