söndag 1 november 2009

Pumpor igen

Jag fick frågan om hur man gör figurar på pumporna.... Nu är det inte jag som gör dem här i huset, de började med pumpadekorering ett år jag var i Canada. Jag fick turen i födelsedagspresent, och åkte den 30.oktober. När jag öppnar min mail dagen efter blir jag mött av ett stort orange dödskallegrin! Så fort katten var ute av huset tog mössen fram pumporna och dansade på bordet. Så där började det....

Förberedelser

Nu har det blivit en tradition att maken, barnen och en bästis gör pumpaansikten, antingen med mallar de laddar ner eller skitser de gör själva. Förkläden, vaxduk, massor av musik och så kör de! Jag rymmer - jag blir lite närvös av barn och knivar. Och så får jag tid till handarbete... :-)
Det min man verkar tycka bäst om som metod är att gröpa ur så det blir ett ganska tunt skal kvar, sedan nålas mallen fast på skalet och det sticks hål med en penna (eller en metallsticka kanske? Jag tror inte den icke-handarbetande delen av familjen har tänkt så långt än...), tät i tät, och så skäres det. I USA/Canada kan man få speciella pumpaknivar och -sågar, vi nöjer oss med de vardagliga knivarna samt evt. en grapefruktutskärare, den är ju lång och lite som en såg. Motiven får inte blir för små och skalet inte för tjockt, då kommer det inte fram så bra. Maries Harry Potter-dödskalle blev inte så bra, tyckte hon, där var det för små utskärningar. Sedan sätter vi dem bara ut med ett gravljus i, vi har funnit att den sortens ljus bränner längst. Botten i pumpan måste vara flat, annars välter ljuset och det kan gå galt....
Efter ett par dagar får jag gärna sätta in några grillspett i kanten eftersom locket krymper och kan ramla ner i pumpan annars.

Lite länkar här:
Pumpkin carving with stencils
Jack O'Lantern
Mönster


Motiv under utarbetelse

Barnen har väldigt roligt (maken också tror jag), och de lär sig ju lite om andra traditioner - och maträtter - av det. Och så finns en chans för godis. Jo, jag ser at Halloween har blivit en stor kommersiell grej, och det är lite tråkigt (för inte att prata om hur tråkigt det är när ungdomar förstör med ägg etc. Det är inte bus och inte roligt alls). Men även jul och påsk har kommersialiserats och för den sakens skuld Eid med. Affärerna stappas fulla av mat och skräp, och det dras fram plastdekorationer flera månader innan, precis som Willow sade. När vi bodde i Canada, var det pumpor överallt i affärerna hela oktober. 1. november var alla juldekorationer på plats. Man blev trött av jul långt innan jul, och 3.dag jul tog alla ut sin gran, som gärna var av plast. Vi hade riktig gran, satte upp lilla julafton och hade den ut långt ut i januari. Folk trodde vi var tokiga....
Men det var Halloween som var temat nu. Det här med att det har blivit så kommersiellt tar bort lite av tanken som ligger bakom, och det tycker jag är synd. Ursprunget ligger inte i i USA, eller i kyrkans helgdagar - alla helgons dag och alla själars dag. Vi måste gå mycket längre tillbaka i tiden, till Samhain, den förkristna, keltiske högtiden som markerar övergången till vinter, och en tid på året då gränserna mellan de dödes och de levandes värld var tunnare. Samhain markerades med elder, utklädning, upptåg och skämt, elementer som alla har överlevd flera tusen år och dels genfinnas i Halloween idag, efterat irske och engelska invandrare tog skicken till Nord-Amerika på 1840-talet. Men också tankarna om de dödas fest härstammar från Samhain, och den tog kyrkan hand om. Alla helgonshelgen är således bara en videreförelse från Samhain.
Våra barn fick gå ut en liten sväng i går. För dem var nog inte godiset det viktigaste (ok, Alexander fick mera godis än Marie, not good. Lite betydelse hade det nog :-) ), utan det att klä sig ut och gå ut i mörkret. Lite skrämmande med det mörka och kalla, mystiskt och vem vet vad som väntar bakom dörren. Gott att det finns en vuxen med i trygg närhet.... Kanske hjälper det att möta det mörka och mystiska också för barn i dag, överkomma vissa rädslar och bli känd med andra traditioner? Vi fick också några barn på dörren, och alla gick nöjda i väg efter att ha blivit lite skrämda och med var sitt jordgubbssnöre i påsen. Ingen trodde tyvärr på mig när jag sade det var tarmar jag hade grävd upp på kyrkogården. Barn i dag kan alldeles för mycket. Suck.
Jag tycker Samhain/Halloween är fascinerande, spännande och magisk i det att delar av festen kan följas så långt tillbaka och de aspekter som firades, och det har jag försökt förmedla till mina barn. Det är ju egentlig likadant med Valborg, jul och påsk där finns också gamla element som inte alltid hänger ihop med den kristna delen. Nordiska museet har en mycket informativ sida om Halloween - och naturligtvis Wikipedia om Samhain, även om man inte alltid kan lita på allt man läser där.... Mera trovärdig är kanske Encyclopaedica Britannica.

Jag skulle gärna ha mera högtid på den här tiden av året, jag!

3 kommentarer:

The Willow Fairy sa...

Det var så mycket text och så många länkar att följa upp på så jag är inte helt klar ännu, men tack för tipsen om pumpa-karvning. Jag ska göra skalet tunnare nästa år och beväpna mig med någon bra sticka. Och vad är Eid? Den enda av de svenska högtiderna som är kvar utan kristen inblandning är väl egentligen midsommar, men det är bara för att vi är protestanter. Karolikerna firar ju annars Johannes döparens dag runt den tiden. Det blev i vart fallmkt prat om små-kusliga och övernaturliga ting i går kväll. Vilket är bra, någon gång ska man prata om det också.

Elisabeth sa...

Eid, det finns två Eid, men jag tänkte främst på Eid al-Fitr som avslutar fastemånaden Ramadan, då man äter gott och ger gåvor åt barnen (http://sv.wikipedia.org/wiki/Eid_Al-Fitr). Ju det blir mycket blandning i våra högtider. Jag tycker det är viktigt att man lär lite om allt och så får man välja själva vad man tycker...

Monica Hansen sa...

Häftiga pumpor!