söndag 15 november 2009

Trendigt

"Alla" skall ha vaccin. Vi hakade på och jagade runt för att få vaccin. Huvudverk och ont i armen ett par dagar, men vad gjorde det, vi hade fått vår VACCIN. Gloria etc.

Sedan har väldigt många influensa. Så då fick vi med (det tar nemligen ca två veckor för vaccintet att fungera). Först maken och sedan sonen blev ganska sjuka, jag var lite hängig i veckan, och torsdagen kom dottern hem från skolan i tårar. Jag var väldigt förskräckt, men det visade sig att hyresvärden, som röjar träd och sly en masse för tiden, hade tagit favorittallen, "och då blir det mindre syra till oss mamma!!!". Det var bara att hämta termometeret, och jepp. Sjuk. Fredagen tog vi likså gott en tur till akuten eftersom lilla fröken klagade över att det gjorde ont när hon andades, så nu vet vi att vi har svininfluensa och är så trendy så. Fast jag hade nog helst sett att vi var trendiga alla på en gång... :-)

Hemma med barn betyder att jag har fixat klart ett spinnprojekt till som kommer här alldeles strax. På bilden under de två förra. På stickorna sitter muddar, fast inte så snabbt eller snyggt som dessa.

Gosande garn

Och jag har fått ett underbart, doftande paket i veckan. Mera om det senare också, när kameran funker som den skall igen.

Det är grått och dimmigt ute, det blir liksom inte helt ljust i dag. De sista löven på säljen skälver på trädet och då och då piskar regnet mot fönstren. Det är en dag att sitta inne och myse, läsa, handarbeta, dricka varm choklad och äta clementiner. Eller satsumas. Eller vad de heter just nu....

Ha en fin söndag!

torsdag 5 november 2009

Att fylla sländan

Jag försöker lära mig att bli bättre på att fylla sländan riktig, det tar tid. Tina hade ett inlägg i maj om att fylla sländan, strax därefter pratade Abby om det samma. Så nu har jag tränat, på att vinda på på olika sätt för att få tätast möjliga pakning på sländan. Och det lyckas bättre och bättre. På bilden 105 g ull på en slända som väger 52 g, alltså två gånger sländans vikt..Det är den första sländan jag köpte, på Tradera, och jag är riktigt nöjd med den, även om andra har blivit större favoriter. I basen på sländan finns en metallring som kan tas av, så att vikten ändras från 52 till 31 g. Snedigt!

En slända full med åskväder

Åskan var skön att spinna, solnedgången likaså. Olika men fina. Det blev 230 m åska (2ply) och 270m solnedgång, kedjetvinnat. Nu blir det norrsken i BFL framöver, jag satt och delade och tog ut ullen i går medan jag satt i kö för influensavaccin, och det var ingen som stirrade, nejdå.... Not. Skulle tro folk inte hade sett ull förut. Men lite skall man ju ha att roa sig med, i det kaos som var. "Vaccination 13-17" stod det. 20 minuter innan var det säkert 150 personer, och vårdcentralen hade fått 200 doser. Stackars sköterskor....

Solnedgång

Nu väntar hemtenta, så i dag blir det inget handarbete. Ont i armen har jag också efter vaccintagningen i går, inte spinnvänligt. Man kanske bör rekommendera spinnerskor att inte vaccinera sig i armen :-) utan i benet eller andra ställen (Marie var rädselsslagen över att man kunde skriva skinka på vaccinationsschemat...)?

söndag 1 november 2009

Pumpor igen

Jag fick frågan om hur man gör figurar på pumporna.... Nu är det inte jag som gör dem här i huset, de började med pumpadekorering ett år jag var i Canada. Jag fick turen i födelsedagspresent, och åkte den 30.oktober. När jag öppnar min mail dagen efter blir jag mött av ett stort orange dödskallegrin! Så fort katten var ute av huset tog mössen fram pumporna och dansade på bordet. Så där började det....

Förberedelser

Nu har det blivit en tradition att maken, barnen och en bästis gör pumpaansikten, antingen med mallar de laddar ner eller skitser de gör själva. Förkläden, vaxduk, massor av musik och så kör de! Jag rymmer - jag blir lite närvös av barn och knivar. Och så får jag tid till handarbete... :-)
Det min man verkar tycka bäst om som metod är att gröpa ur så det blir ett ganska tunt skal kvar, sedan nålas mallen fast på skalet och det sticks hål med en penna (eller en metallsticka kanske? Jag tror inte den icke-handarbetande delen av familjen har tänkt så långt än...), tät i tät, och så skäres det. I USA/Canada kan man få speciella pumpaknivar och -sågar, vi nöjer oss med de vardagliga knivarna samt evt. en grapefruktutskärare, den är ju lång och lite som en såg. Motiven får inte blir för små och skalet inte för tjockt, då kommer det inte fram så bra. Maries Harry Potter-dödskalle blev inte så bra, tyckte hon, där var det för små utskärningar. Sedan sätter vi dem bara ut med ett gravljus i, vi har funnit att den sortens ljus bränner längst. Botten i pumpan måste vara flat, annars välter ljuset och det kan gå galt....
Efter ett par dagar får jag gärna sätta in några grillspett i kanten eftersom locket krymper och kan ramla ner i pumpan annars.

Lite länkar här:
Pumpkin carving with stencils
Jack O'Lantern
Mönster


Motiv under utarbetelse

Barnen har väldigt roligt (maken också tror jag), och de lär sig ju lite om andra traditioner - och maträtter - av det. Och så finns en chans för godis. Jo, jag ser at Halloween har blivit en stor kommersiell grej, och det är lite tråkigt (för inte att prata om hur tråkigt det är när ungdomar förstör med ägg etc. Det är inte bus och inte roligt alls). Men även jul och påsk har kommersialiserats och för den sakens skuld Eid med. Affärerna stappas fulla av mat och skräp, och det dras fram plastdekorationer flera månader innan, precis som Willow sade. När vi bodde i Canada, var det pumpor överallt i affärerna hela oktober. 1. november var alla juldekorationer på plats. Man blev trött av jul långt innan jul, och 3.dag jul tog alla ut sin gran, som gärna var av plast. Vi hade riktig gran, satte upp lilla julafton och hade den ut långt ut i januari. Folk trodde vi var tokiga....
Men det var Halloween som var temat nu. Det här med att det har blivit så kommersiellt tar bort lite av tanken som ligger bakom, och det tycker jag är synd. Ursprunget ligger inte i i USA, eller i kyrkans helgdagar - alla helgons dag och alla själars dag. Vi måste gå mycket längre tillbaka i tiden, till Samhain, den förkristna, keltiske högtiden som markerar övergången till vinter, och en tid på året då gränserna mellan de dödes och de levandes värld var tunnare. Samhain markerades med elder, utklädning, upptåg och skämt, elementer som alla har överlevd flera tusen år och dels genfinnas i Halloween idag, efterat irske och engelska invandrare tog skicken till Nord-Amerika på 1840-talet. Men också tankarna om de dödas fest härstammar från Samhain, och den tog kyrkan hand om. Alla helgonshelgen är således bara en videreförelse från Samhain.
Våra barn fick gå ut en liten sväng i går. För dem var nog inte godiset det viktigaste (ok, Alexander fick mera godis än Marie, not good. Lite betydelse hade det nog :-) ), utan det att klä sig ut och gå ut i mörkret. Lite skrämmande med det mörka och kalla, mystiskt och vem vet vad som väntar bakom dörren. Gott att det finns en vuxen med i trygg närhet.... Kanske hjälper det att möta det mörka och mystiska också för barn i dag, överkomma vissa rädslar och bli känd med andra traditioner? Vi fick också några barn på dörren, och alla gick nöjda i väg efter att ha blivit lite skrämda och med var sitt jordgubbssnöre i påsen. Ingen trodde tyvärr på mig när jag sade det var tarmar jag hade grävd upp på kyrkogården. Barn i dag kan alldeles för mycket. Suck.
Jag tycker Samhain/Halloween är fascinerande, spännande och magisk i det att delar av festen kan följas så långt tillbaka och de aspekter som firades, och det har jag försökt förmedla till mina barn. Det är ju egentlig likadant med Valborg, jul och påsk där finns också gamla element som inte alltid hänger ihop med den kristna delen. Nordiska museet har en mycket informativ sida om Halloween - och naturligtvis Wikipedia om Samhain, även om man inte alltid kan lita på allt man läser där.... Mera trovärdig är kanske Encyclopaedica Britannica.

Jag skulle gärna ha mera högtid på den här tiden av året, jag!