söndag 26 april 2009

Vilken helg!

Vilken fantastisk helg! I går var det obligatorisk skoldag i dotterns skola, där barnen visade fram sina saker och vad de kunde, med allsång och pausgympa i skolgården.. Se för er 250 vuxna och barn som gympar till "I like to move it" and you've got it. Jätteroligt!

Väl hemma hade jag tankar på lunch, biblioteksbesök och lugn tid hemma, men fick telefon från min manns kollega och vår goda vän: " Har du tillgång till bil?" "Öööää, ja?" " Ok, kom ner här på en gång, jag har hittat en spinnrock på loppisen!!!" 30 minuter senare var den kollat upp och var min. Och jag fick inte en gång betala för den. Allt detta för att Vivianne hade hittat en påse hundull som hon hoppades jag kunde spinna med fårull, och jag hade sagt att nu fick jag nog tänka allvarligt på att skaffa en spinnrock.... Älskade, galna Vivianne, tusen tusen tack!!!

Vi (som i maken...) får nu framöver ta rocken isär och olja lite samt skaffe drivsnöre etc, och då skall jag förhoppningsvis båda spinna och visa riktiga kort! Å, ja, om någon ser extra spolar är jag intresserad, den som kom med var lite sönder.

I dag har jag varit på spinnträff i Hemslöjdens lokal, det blev ett ganska litet gäng men riktigt mysigt var det. Massor med vacker ull som spanns til mjukt och tunt garn. Garngodis. Och inga kort tog jag... (i mitt tillfälle var det inte så mycket ull som gick åt, och garnet blev mer åt den ojämna sidan, kan man säga - men jag lär mig!) Stort tack till er som fixade bokning av lokal och fika!!! Under spinnandet kom vi i tankar om en "spinnretreat" till hösten, en lugn helg utan krav på kurser eller så men bara ha mysigt med spinning och trevligt sällskap?

I eftermiddag var det barnkalas för grannens barn, som avslutades med att våra kurdiska granner bjöd på kurdisk mat, vi grillade och hade mysigt. Väldigt god mat, sannolikt behöver jag inte äta igen före onsdag eller så... Sommarens första mygg hittade mig, men jag hittade den med. Och jag är störst, så jag vann. Men det kliar på armen.

Det var länge sedan jag hade en sådan helg. Inte precis lugnt, men mysigt.

Edit: Jag sökte på spinnretreat och upptäckte att Tina hade använt ordet och tanken före mig. Det var inte min mening att sno idén, förlåt. Men oavsett kan man ju planera?

tisdag 14 april 2009

Sommar!

Nu vänder vi staven och då är det sommar!


Ja, alltså, i dag är det sommermål, enligt den gamle norska primstavskalendern från sen medeltid. Sverige har liknande men med runor. Primstaven bestod oftast av en lång flat stav i träd, med en sida för vinter och en sida för sommar, och symbol som anger olika märkesdagar. Och den 14.april var det dags att vända till sommarsidan - dagen är markerat med ett träd med många grenar. Jag har en kopia av en primstav, men i aluminium, min morfar hade aktier i et aluminiumsbolag och fick den som present en gång. Rolig sak, men de originala är något vackrare.... Här är bild på en teckning av sommarsidan på kopian jag har:


Sommaren märktes annars på ett lite otrevligt sätt för oss - i helgen upptäckte vi årets första fästing, på baksidan av örsnibben på dottern. Den blev ögonaböj bortplockat, men naturligtvis blev det så galet att en del blev kvar, vilket förekommer ytterst sällan hos oss. Kolla de mothakarna på fästingen, inte konstigt att det sitter bra!


I dag var örsnibben röd och öm, så i eftermiddag åkte vi till Uppsala närakut och fick hjälp att få ut taggen. Men det var svårt, sköterskan var alldeles svettig efteråt. Marie var duktig. Lyckligtvis såg hon inte att vi fick ta till en stor nål för att peta ut saken... Usch. Vad skall vi med så'na djur? Fästingar alltså! Nä. Inte min grej. Nu tar vi fram resten av sommaren, tack!

söndag 12 april 2009

Glad påsk! God påske! Happy Easter!

Skärtorsdag


Långfredag
Påskafton

Påskdagen

Inplanerat kort på påsktårtan ej möjligt då tårtan på mystiskt vis försvann....


Hoppas ni alla har haft en trevlig helg!

måndag 6 april 2009

Vårstädning och nostalgi

I går fick jag tid för mig själv, efter att ha slängt ut alla i familjen (minus katten). Efter att ha gått och morrat lite över alla saker som låg utöver överallt ("varför-är-jag-den-enda-som-städer-i-det-här-hushållet-morr"), tänkt på allt jag egentlig behövde göra och allt annat jag mycket hellre ville göra, bestämde jag mig för att städa i stickkorgen. Och därifrån gick vägen till syskrinet. Det har levd lite eget liv de senare åren, med massor av flytt (åren 1999-2004 flyttade vi sju gånger till Sverige från Norge, till Canada från Sverige och tillbaka igen etc), och vi har plockat lite olika saker då och då. Nu hade det blivit 6 olika förvaringsställen för sysaker, alltså dags att städa.

Det blev en nostalgitripp....

Syskrinet ärvde jag 1989 från min mormor. Då var det lindegrönt med ljusa beslag, och väldigt vingligt, på fyra höga ben. Efter att jag hade haft det några år försvann benen och det blev målat mörkgrönt, med valnötbruna detaljer. I dag hade jag nog behållit färgen... Skrinet får mig att tänka på min mormor och handarbeten hon gjorde, samt kläderna hon hade - rosa silkesunderbyxor mellan annat. Här finns mycket rosa sysilke i.

Sedan hade jag aldrig tittat riktig noga på vad som fanns i. Inte visste jag att jag hade 6 fingerborgar, varav 3 i silver - och ett nålhus i ben. Det använder man ju varje dag, naturligtvis...

Och vilka andra skatter jag hittade! På fotot nedan fins massor med gamla metallburkar, både gjorda för nålar, och andra, ursprungligt för godis eller cigaretter. Nu är jag inte mycket för rökning, men burkarna är fina! Mitt i fotot fins gamla "nålebrev" (heter så på norska, mon tro vad det heter på svenska?) som man fick när man köpte nålar. Helt klart måste jag ta en tur på stan och införskaffa en hatt, för det är ju tydligt att korrekt klädsel för sömmerskor är hatt, vacker klänning och gärna en katt eller två (nedersta brevet har bild med två kattungar som lekar med nystan)!!! :-)


Överst fins tre generationer av hemsydda nålböcker. Längst till vänster en gjord av gamla vykort, som jag fick av min mamma när jag fyllde sju år. I mitten ligger en nålbok i vitt lin, från mamma. Längst till höger min mormors nålbok, som nog är gjord av hennes svägerska - min mammas fastrar var mycket förtjust i att brodera på ull, vet jag. Mormors måttband fins med. När det gäller måttband, har jag en lite ambivalent relation - jag är fortfarande inte säker på om mamma har förlåtit mig för att jag klippte hennes måttband i många biter - men hej, när man är fyra år, hittar en sax och ett band med streck, så är väl saken klar???

Allt i allt blev det en sus av släkthistoria även för mig, jag som under senare tid har läst så mycket om släktsspinnrocken! Och (marginellt) mer ordning och reda. Familjen kom hem till en nöjd städerska! Och maken var på modellshow i Stockholm och har planerat användning av en månadslön nästa år!

söndag 5 april 2009

Veckan

Har varit hemma några dagar med sonen, som fick magsjuka onsdag. Jag trodde vi hade haft tur nog att sleppa undan i år, men o nej. Lyckligtvis var det inte så illa, och ingen andra blev sjuka (än?), men jobbigt var det för stackarn, som blev törstare och törstare och eftersom elaka mamman sa nej, gick han själv och hämtade vatten. Och blev mer sjuk...

Så vi har suttit och tittat på tecknade filmar och läst och sovit - och fästat trådar på pågående stickprojekt. Hur kan det vara så kul att till exempel sticka, och så u-kul att göra klart? Torsdagen kändes det som mitt liv bestod av lösa trådänder....

Men: Nu är det klart, och i dag gick ett brev iväg till min syster, som tillbringer dagarna i rullstol med fötterna i gips och nacken i krage efter en bilolycka. Tråkigt sätt att tillbringa sista delen av graviditeten på, så jag hoppas min present kan göra att hon kan sitta ute på sin terrass och få lite vårluft. Gjorde en Weaver's Wool Mini Shawl, samt benvärmare och muddar från Garnstudio, allt i alpacka. Hoppas innerligt benvärmarna går att få över gipsen!

Katten tyckte det var lagom bra kattfilt, han försökte komma fra men finns bara i högerkanten på bilden, som en svart skugga!

Det är full vår här nu, i går försvann maken ut i shorts och sandaler (trots hot om att folk kom till att tro de så spöken, med den vintervita huden!):-), så nu känns det som om jag skall ta tag i ljusa och lüftiga handarbeten. Jag var och klappade på massor av garner på Yll o Tyll här om dagen, men budgeten var för liten. Får titta i lådorna.

Jag vil ha en sån....

tesil som det här! Den var glad. Tävling, sluter i dag.

Sedan fins det en tävling här med. Vargbröder-serien har jag läst i arbetet, och den skulle nog dottern tycke om.

Min vinnarlycka bruker inte vara den bästa. Nu får vi se om det ändrats...