måndag 25 maj 2009

Når kastanjene blomstrer i Bygdøy Allé....

... kan mangt et under skje, sang Book-Jenssen. Nå blomstrer de i Uppsala, spredte trær her og der. Da blomstrer de sikkert i Oslo også. Da jeg flyttet hjemmefra, bodde jeg noen år i min mormors leilighet i en sidegate til Bygdøy Allé, så jeg nøt av blomstringen hvert år. Vakre blomster er det. Tenk at treet skaper en så intrikat sak bare for å formere seg...

Hestekastanje

Noen under skulle forsåvidt ikke være av veien her heller, av typen datamaskinen får en åpenbarelse og bestemmer seg for å fungere tilfredsstillende for en gangs skyld, eller en hel natts søvn, eller ferdig uppsats....

Å. Vel. Ettersom jeg ikke tror på under, får jeg vel heller sette meg til med monstret. For de som ikke vet har jeg byttet yrke og holder på med siste delen av utdannelsen til bibliotekar, "bare" hovedfagsoppgaven igjen.

Men først må jeg sprinte ned på skolen med solkrem til blåbæret fra forrige post, ellers får jeg et tyttebær/lingon med soleksem hjem igjen! :-)

Ha en fin ukesstart allesammen!!

söndag 24 maj 2009

Blåbär i maj - och snö....?

Inte helt, då! I går var det dansuppvisning på Stadsteatern för balettgruppen, med tema "boktips som dans", och Maries grupp hade fått "Putte i blåbärsskogen". Så då var det bara att sy kostym igen. Fast den här gången slapp jag med en tyllkjol och en hårsnodd, samt färga in lite kläder i blått (det var otroligt vilka färgvariationer som fanns på alla de små blåbären, från ljus turkos till svart :-) ). Blåbäret i fråga här var lite fnittrig och inte så lätt att få på bild, konstig det där med att posera! Stå still, titta ditt, le - nej inte så där, blunda inte - nu tar jag kort, nej, nu, nej - åh, slut på batteri. Ja, ja.

Man blir glad av blåbär....

På hemväg började det snöa - eller rättare, fröa (min pappa, som är professor i botanik, hade säkert tyckt till om verbet "fröa"....). Det flög vita frön överallt, och låg i driver båda här och där. Maskrosor alltihopa? Så här såg det ut utanför:

Frösnö

Nu är jag i alla fall klar med kostymer för ett tag, så då kanske vi kan få in lite stickning eller garn här så småningom....

lördag 23 maj 2009

Bröd och grodor

I mitt forriga inlägg skrev jag om granner som kommer med mat - och vad skedde precis i går kväll? Jo, kl. 21 knackar det på dörren och där står grannen med nygräddat, doftande kurdiskt bröd - kulêra! I retur fick de med sig nybakate, varma vetebuller. Bra byte för båda - och en känsla av samhörighet. Och jättegod frukost för oss i dag....


Kanske inte ätbart, men fint för ögat: Frisky Frog har en utlottning i anledning av bloggens 1-årsdag. Jag skulle gärna vinna väskan....

fredag 22 maj 2009

Besök och nationaldagsfirande

Det har varit några travla dagar, mycket sker i maj och sedan har man studier som hänger över huvudet på en stackare. Det blir inte så mycket bloggat. Men här kommer i alla fall lite kort från besöket för två veckor sedan, och från 17. maj. Först ute var vår goda vän E från Newfoundland, som hade varit i Trondhjem på konferens och kom förbi - Uppsala låg trots allt nästan like bredvid.... Vi hade en skön dag söndagen och åkte ut till Gamla Uppsala högar, ett område jag tycker mycket om att åka till, jag fylls av vördnad när jag tänker på all historia och den långa tid högarna har funnits. Vår tid blir et litet, oviktigt blink!

Gamla Uppsala högar från 500-talet e.Kr., foto från SV

Backsipporna blommade.

Några jobbade hårt med insankning av pollen....

... medan vi andra njöt av dagen. Marie fick låna E's cap och var lycklig
(det är inte mammans favoritplagg, så sådana finns inte i vårt hus !)


Vi åkte även till Linnés gård Hammarby och hade en blåsig men god lunch där. Dagen efteråt tittade vi på Uppsala centrum, för E var en dag i Stockholm innan retur till Newfoundland, med säcken full av svensk och norsk choklad och knäckebröd.... han hade med lite saker också, men best av allt, masse fotos på barnen, som jag inte har truffet på flera år. Sista kvällen satt vi alldeles för länge och bara tittade på kort och pratade. Det är synd att vänner skall bo så långt borta från varandra!

Pastasallad, grönsaker, hummus och bröd. Och mycket vind.
Bor man på Uppsalaslätten så får man räkna med det!

Sist söndag var det Norges nationaldag och vi åkte till Stockholm, för tåg och firande och träff med vännen J, en gammal studiekompis. J hade penkläderna på, men gick och köpte en 17.maj-rosett, hon kände sig utanför utan rött, vitt och blått på kläderna! Några hade folkdräkter, andra festdräkter, några hade finkläder och några vardagskläder - men fest var det!Vi pratade om att vi gärna skulle ha sett flera svenska folkdräkter, de är så vackra!

Vi hade en skön dag, men många människor (10 000) var det som gick från Engelbrektsplan och till Skansen, och barnen var inte helt säkre på vad de tyckte om det här... Dottern var också lite trött efter att ha varit med och tittat på Melodifestivalen kvällen innan, och vaknade egentlig först efter att ha smuttat på lite kaffe på Skansen. Men då blev dagen kul! Massor med korv och glass og godis blev det. Och roligt var det hemma i Uppsala med flera människor som ropade "Heja Norge" och sjöng "Fairytale"!

Alexander, stolt och glad i ny festdräkt, present från farmor!

I Stockholm. Marie är trött, Alexander glad.

Hu-rra? Tror jag?

Marie har fått kaffe, korv och glass och är lite piggare och gladare!

Och är man barn och hittar vatten, blir det ju aldrig fel!

Jag skulle önska vi hade flera slika dagar, både som nordmann och som boende i Sverige. Vi som bor i Norge eller Sverige, har lite olik historia och sätt att fira nationaldagar på, men vi borde alla kunna glädja oss över att leva trygt i vackra länder och vara tillsammans. Skapar man fest och bjuder in, får man med flera! Och vi får komma ihåg att vi hela tiden utformar nya värden, 17.maj och 6.juni är inte samma dag i dag som för några år sedan och kansje blir det något helt annat om några år igen - det beror på vad - och vem - vi tar med. Det här inlägget uttrycker ganska bra vad jag tycker (Jag försökte kommentera på ett annat inlägg i samma blogg, om nettopp nationaldagen, men flera gånger när jag har skrivit kommentarer på olika blogger, försvinner de. Gör jag något fel? Blogger är inte helt på topp bestandig).

Där vi bor, i Uppsala, är det många invandrare, nya i landet. Flera är våra grannar, när de har fest, bjuder de in oss, eller de kommer med mat (och såååå himla god...) , eller bara hejar och pratar när vi ses. Det tog lång tid innan jag kom i kontakt med de svenska grannarna på samma sätt. Alla kan vi lära av varandra!

söndag 17 maj 2009

17.mai!

I dag er det Norges nasjonaldag, og dagen til ære får språket bli norsk!

Feiring blir det også av en annen grunn enn bare nasjonaldagen: I går kveld vant Norge Melodi Grand Prix, med Alexander Rybak og "Fairytale". Moro!

Hvorfor feirer vi 17. mai, spurte barna mine. Ja, de har jo vokst opp i utlandet (Canada og Sverige) og har aldri riktig fått med seg den her elleville jubelen vi har rundt om i Norge. Så jeg fikk sette meg ned og forklare.

Flagget, det kjenner de jo. Men jeg tittet litt rundt, og oppdaget at flagget er sammensatt av de røde og hvite danske farvene, med det blå innslaget fra det svenske flagget. Flagget ble tegnet i 1821, men det tok lang tid før det fikk stå selv, det ble en ”sildesalat” en lang stund! Og det er verdens vakreste, både synes jeg og har jeg hørt flere ganger. Anne farvet garn til syttende mai, riktig fint ble det! Det blå ble turkis, isbreturkis - jeg holder med Anne i tolkningen av sangen! Breer er ikke mørkeblå....

Men dagen da? Etter i flere hundre år ha vært i union med Danmark, skulle Norge få bli selvstendig, og i den anledning samledes representanter fra hele Norge på Eidsvoll i april 1814 og utarbeidet et forslag til grunnlov. Denne ble undertegnet den 17.mai 1814, og dagen ble senere utpekt til Norges nasjonaldag. At vi feirer den og med så mye fokus på barna kan vi takke dikteren Henrik Wergeland for, han bodde på Eidsvoll noen år etter 1814 og syntes dagen fortjente oppmerksomhet. Barnetogene kom imidlertid i gang i Oslo rundt 1870, takk være en annen dikter, Bjørnstjerne Bjørnson.

Nå gikk det ikke slik at Norge forble selvstendig, Sverige tok over og frem til 1905 var vi i union med Sverige i stedet. Da oppløstes unionen, og vi fikk den danske prins Carl som konge. Han ble valgt av det norske folk, tok navnet Haakon VII, og det er hans barnebarn som i dag er overhode for monarkiet i Norge.

Og så gikk det ikke bedre enn at i 1940 ble Norge invadert av tyskerne, og var okkupert i fem år. I mai 1945 var Norge endelig et fritt land igjen.

Hvorfor betyr dagen så mye? Er det bare en mulighet til å slpappe av og være glade? Er det fordi vi har vært underlagt andre makter så lenge? Er det fordi vi tar frem alle de nasjonale verdiene den dagen (og ikke så ofte ellers), er det fordi vi finner en identitet i dagens kaotiske verden? Jeg fant en artikkel i den norske avisen Aftenposten som diskuterer og funderer over de norske verdiene. Den var verdt litt ettertanke, både for nordmenn og andre.

Nasjonaldagen vår er nok mest for barn, uansett hvorfra de kommer eller hvor man er. Da jeg var liten, var 17.mai STORT!!! Vi gikk og plukket hvitveis, dro ned til Oslo sentrum og tittet på togene – senere gikk jeg selv i tog. Og den dagen var den første dagen i året jeg fikk spise is ute, det var lov fra 17.mai til 17.september. Utrolig dumt syntes jeg da, men det bidro jo til å skape forventninger til dagen. Pølser, is, brus, vårgrønne løvtrær og flagg. Det er 17.mai for meg. Det var noen som alltid skulle dra frem kokt laks, agurksalat, eggedosis og jordbær også. Det var totalt bortkastet på en person under 10 år.

Vi har for første gang tenkt å dra ned til Stockholm i morgen – der feires 17.mai med tog frem til Skansen og diverse arrangement der. Jeg fikk stå på hodet en lang stund og lete – det er jo ikke så ofte vi har norske festklær her i Sverige (jeg regner med å få en del blikk når vi rusler ivei gjennom det nokså uetnisk svenske nabolaget vi bor i imorgen), men ”jeg fant, jeg fant” som Askeladden sa. Frem kom mannens og datterens bunader og sønnens splitter nye festdrakt (nordmenn skiller veldig mye på en riktig bunad, folkedrakt og festdrakt, så jeg tør ikke skrive annerledes). Deretter har jeg tilbrakt noen timer ved strykebrettet. 16.mai må være den dagen i Norge det strykes mest klær, tror jeg! Min egen bunad, en beltestakk som jeg fikk til konfirmasjonen, befinner seg i Norge – den krympet da jeg fikk barn og behøver en real omsying...

Så da var det bare å lade for korv och glass – jeg mener pølser og is. Ha en fin dag allesammen.

GRATULERER MED DAGEN, NORGE!

Fairytale

Jag har inte tittat på Schlagerfestivalen/Melodi Grand Prix/Eurovision Song Contest på många, många år, men i år följde jag via en @¤%"*<'&! gammal dator med minimal bredbandsuppkopling, och det var värt det. Fantastisk låt, tyckte jag, jag hörde den för förste gången för 3 dagar sedan och blev totalt fascinerad på en gång. Det blev en fairytale...


Men Sveriges bidrag förtjänade mycket bättre placering, med den otroliga rösten!

Det blir spännande att läsa olika tidningar i morgon. Jag mener, senare i dag. Att jag aldrig lär....

lördag 9 maj 2009

Kungsfiskare och betessläpp

Nu - äntligen - är min "kungsfiskare" klar! Spunnet på Spindolyn-sländan och Navaho-tvunnet på Greensleeves' "Tom Foolery". 247m. Inte helt jämnt, men hej, jag har inte hållit på ett år än. Stolt är vad jag är! (Hur skall man göra sig av med alla dessa vackra garner.....)


I dag skulle maken hjälpa en kompis med att fixa bildörr, så jag tog våra två och två av kompisens barn med på betessläpp. Inte gott att säga vem som sprang mest, barnen eller korna - svåra att fånga på bild var de i alla fall! Och bda kor och barn var glada hela tiden!


Just nu är en mycket god vän från Canada på väg in dörren för ett kort besök, det är 8 år sedan hela familjen träffte honom senast. Det blir otroligt trevligt, men inget besök i Stockholm för mig i morgon! Jag hoppas alla de som åker dit, har en fin dag och att jag får se fina kort på blogger senare. Vi planerer för picknick, håll tummarna för bra väder!

fredag 8 maj 2009

Ulligt - men inte av gris....

Nej, jag tror inte ens jag skall försöka tänka på att spinna av grisull! Men i veckan blev jag klar med lite annat, både gul merino och något av den aller förste ullen jag fick. Allt på slända. Skall nog träna mer på tvinning, att inte tvinna så hårt. Och på att spinna jämnare. Men rätt nöjd är jag ändå!


Ullen på sländan är inte helt ferdig tvunnet än, jag har ungefär hälften kvar att tvinna. Det är grovspunnet med lite knöler här och där och skall bli ett helt speciellt projekt, mitt första "långa" garn.


I kväll skal jag göra klart en ting till, så får vi se om det blir nya fotos imorgon. Om jag orkar. Jag är lite trött efter att ha varit med om forskning... I natt upptäckte jag nämligen helt bestämd en ny djurart - en Bläckfiscius småpojkius, även känd som spetsig 12-knäad barnbläckfisk. Den föredrar den sidan av sängen där den som mest behöver sova fins, och är nattaktiv, mycket sådan, mellan ca. kl. 3 och 5-6 om morgonen. Efter att ha sugit all must ur sitt byte, går den så i dvala, och är helt omöjlig att få liv i när klockan ringer halvsju... Hur kan man ha så vassa knän? Ger vi inte barnet tillräckligt med mat? Och varför alltid mig? Och vad är fel på 6-åringens egen säng?

Livet är fullt av mysterier, ni! :-) Ha en riktigt fin fredagskväll!

fredag 1 maj 2009

Överdos av ull?????

Alltså... jag tror att jag har arbetat för mycket med ull, nu ser jag ull överallt. Jag kanske får kutte ner. Eller så var Valborg hårdare mot mig än jag trodde (korvgryta, titta på brasan med 5 barn och sedan 2 glas vin)?


Sitter lugnt på morgonen och titter i tidningen (ja, jag läser andra tidningar också, inte bara denna) och läser om ulliga griser. Griser. Med ull. Tycker nog att får, som dessa hos Fale (märk den fina koftan från egna får), är enormt mycket vackrare!!! Grisrasen heter tydligen Mangalitza och är en gammal ras från Ungern. Men ändå.

Jag tror, efter det här, att jag behöver kaffe. Mycket kaffe...

1a maj är ju arbetets dag, så här skall det arbetas. Med ull, hade jag tänkt, fast nu vet jag inte.... Ha en fin majhelg allihopa i alla fall! :-)