tisdag 31 mars 2009

Jepp, det är vår!

Och när man är precis 6 år, är det underbart med vår och sand och vatten!! Mamman vet inte helt om hon skall skratta eller... ja, ni ser stövlarna - de fins under där någonstans! Overallen skall vi inte ens prata om. :-)

Själv fick jag mer gladkänsle av att hämta ut paket på posten i dag, jag fick senaste omgången av Spinspirations månadsfiber (jag säger inte vad om några inte har fått sina), samt lite annat smått och gott, ull och en extra Spindolynslända till mig, en annan slända till en mindre spinnerska.

Jag ingick ett vad om att min 8-åring inte kunde bli klar med Harry Potter-serien innan påsk. Jag förlorade. Premien var en egen slända, hon skall få den i helgen, med lite ull. Helt till höger Tradera-köp, tunt engelsk ullgarn. Jag borde inte, men jag har blivit beroende av ull och garn igen...

måndag 30 mars 2009

Jag har ju glömt!

Jag hade ju hjälp till kostymfixingen, katt Sebastian var väldigt intresserad av symaskinen när den kom fram! Måttbandet, som har tillhört min mormor, behövde han genast peta på och undersöka (enligt ett av barnen uttalas namnet på bandet PEFAFF....). Sebastian fick dock skickas iväg när han ville vara med när nålen gick upp och ner!

Min make hjälpte också med att sätta fast horn och tyg på hjälmer, han och silvertejpen är ett oslagbart team. Fast han vill nog inte vara med på kort här....

Har inte fått stickat så mycket den här veckan, mest praktiska och lite tråkiga saker till en rekonvalecent. Det snurrar med idéer i mitt huvud, men jag hinner inte med allt, och inte har jag riktiga stickor eller garn. Och nu blev jag ju av med en timme i går också. I dag var det segt att gå upp!

Läste om Madicken och hoppas hon blir bra. Går och klappar våran katt och skicker klappen mentalt till henne.

onsdag 25 mars 2009

Winter Wonderland

Det var så fint och vackert vårväder i går, jag bestämde mig för att ta en promenad efter alla dagar av förkylning och inneliv. På med jackan och stövlarna, ut i solen. Och - vips - full snöstorm! Det konstiga är att även om jag ser fram emot vår och lite värma (senare, inte när allt skräp kommer fram och allt är smutsigt...), gillar jag snöväder skarpt! Det känns så skönt att gå runt med "vitt ingenting" vinande runt sig - och så får man gratis rouge i kinderna!

En gröngöling försökte flyga runt i vindkasten och såg egentligen ut som om den övervägde pensionärstillvaro i Spanien.... :-)

måndag 23 mars 2009

Nu är det hjort, sa ...

... älgen, den hade gått över bäcken och blivit ren!

Nu är det g(h)jort hos oss med, i går var det isshow med "Snövit och de sju dvärgarna" i Uppsala Allmänna Konståkningsklubb, och kronhjorten blev klar, med gevir - och tvättbjörn på skuldern. Kanske får jag tag i bättre kort senare, just nu får det här duga. Barnen hade två roller var sig, i Maries tillfälle blev det först att vara bröllopsgäst (längst bort, i grönt på bilden under), och sedan djur i skogen.

Duktiga var de!

Och nu är det gudskelov ett helt år till nästa isshow! Det är mycket jobb att vara förälder, det skall fixas fika, kostymer, kulisser, köpes lotter, ordnas gevinster mm... Mina planer på att sitta i ett hörn och sticka (inte spinna, det ville bara dra åt sig alla barnen och då blir det sura tränare!) försvann på en gång, det var alldeles för mycket som skedde. I går kväll var vi helt slut alle mann! Men kul är det!

Jag donerade ett par av muddarna i förra posten till lotteriet, och de försvann på en gång. Så kanske jag gör flera sådana till hösten.

Nu väntar vardagen....

lördag 21 mars 2009

Dagar i soffan

En vecka med sjukt barn hemma = några par med muddar till frusna små skridskoåkare, precis perfekt handarbete för att sitta med när man småpratar, läser och tittar på tv. I alpacka, och de värmde. Ja, vi gick på träning trots hostan. Nej, jag har inte fem barn (bara två - eller stundom känns det som 86), men jag slängde ihop till flera andra än min ena åkare samtidigt.

torsdag 19 mars 2009

Det var inte mitt fel...

... jag blev så inspirerad av vissa andra, så det blev bokköp på mig med! Två böcker till och med. Nu får vi se om jag inte kan lära mig massor om garndesign! Tyvärr var det inte så mycket skrivet om sländor som jag hade önskat, men särskilt Intentional Spinner verker vara mycket välskriven.



Se'n blev det kap på Tradera också! Spinnredskapen förr och nu har stått på önskelistan ett tag, nu slank en bok till med i farten. Så kan det gå när pekfingret får råda....

Men läsa får vänta till efter helgen. Nu måste det fixas till mera på kronhjorten först!

tisdag 17 mars 2009

Sömmerska - ingen karriär för mig!

Har försökt fixa till kronhjortsklänning i dag, har kvar att sy i luckning i nacken och elastik i benen. Har nu etablerat vissa fakta: 1: Amerikanska beskrivningar gäller för rundare barn än mitt. 2: Beskrivningen var för en kortare rygg än den min dotter har. 3: Jag skall definitivt inte slå in på en karriär som sömmerska (inte frisörska eller fotograf heller :-) )!!! 4: Det var bra att nästan hela familjen var ute, så de inte lärte gloser man inte använder i vårdad språk.... 5: Det är så himla mycket roligare att spinna - kan man sticka nästa dräkten mon tro?

Men lilla fröken är nöjd.... Nu blir det soppa och morotsbullar till middag! Eftersom det är St Patrick's Day, borde jag kanske haft spenatsoppa eller kålsoppa för att göra det grönt, men jag har grön tröja i alla fall!

måndag 16 mars 2009

Ullhuvud och kronhjortar

Barn i förskola = förkylningar. Förra veckan var minsten och jag något förkylda och det känndes som om all ull i huset var inuti mitt huvud! Och det fins en hel del ull i det här hemmet numera.

Nu har 8-åringen sår hals och stannar hemma, fast egentligen njuter hon av lite lugn tid också, tror jag. Skönt att ligga på sängen med Harry Potter 5. Och titta vilka fina tofflor! De fick hon av en av mina kompisar efter sommarlovet, när hon kom hem från Kurdistan!

Tänk om jag kunne virka så där. Mitt minne av virkning härstammar från fyran, då vi skulle virka tofflor, och en blev storlek 37 och en ca. 29. Ingen höjdare precis.... Alla har sina nischer i livet och det är så bra, att inte alla är lika. Hur tråkigt hade inte det varit? Men lite skulle jag nog kunna virka ändå....

På skofronten är annars mina vinterstövlar tillbaka.Någon hade tagit fel stövlar på dansstudion, hur det nu kan gå till (mina var ganska slitna). Så nu behöver jag inte, eller kan inte frossa i att, köpa nya. Men snart är det vår!

Konståkningsavslutning till helgen. Behövs kostymer. Nu skall här fixas en kronhjort. Kronhjort. brun, gevir. Gevir på hjälm? Hjälp, varför lät jag inte barnet börja med schack eller simning???? Jaha, det är bara att bita ihop. Om jag inte hör av mig på ett tag har jag fastnat i symaskinen....

fredag 13 mars 2009

(Sp)insomnia...

01.30, vaknar. Får inte sova igen. Ligger ett tag, sedan upp. Nysta garn, spinna, sticka. Och det är så svårt att sluta - "ska bara sticka klart varvet, bara spinna en till minut"... Jag är trött i dag jag - och hemma med egen förkylning och två barn som räknas som sjuka men är mycket piggare än sin mamma.

Men - jag kan ju sitta lugnt i soffan och spinna litet mera...

onsdag 11 mars 2009

Fiberkatt

Varför, fråger jag bara, vill våran katt inte ha kokt fisk, köttfärs och allt annat som normala katter tycker är gott (han lever generellt på torrforder och vatten) - men så snart han ser en bite garn, mumser han det i sig??? I går drog jag ut 25 cm våt ulltråd i sista sekunden! Är det ingen som kan berätta för honom att så'nt är farligt????

Knäppa katten. Go'a katten. Men inte så gamla katten om han inte förbättrar sina matvaner....

tisdag 10 mars 2009

Real dancers have small feet! – eller....

“Mina nya vinterstövlar”!

Är inte de här skorna precis rätt för vinterväder i Sverige?

Scenario: Uppsala, mars, snö, kallt. Mamma åker med barn till baletten och eftersom det är så många barnstövlar vid ingången stoppar hon barnens stövlar i en påse och tar med ner till dansstudion, så de inte skall bli borta. Smart, eller hur? Vad den smarta mamman inte tänkte på, var att hennes egna stövlar kunde gå ”på promenad”...

Ja, det här skedde i går, precis den ene måndagen när min make var bortrest och inte kunde svänga över till dansstudion med andra skor. Till råga på allt var det 90 minuter mellan balett och isträning, och på den tiden skulle vi hem, byta och fixa middag och sedan åka till andra sidan av staden.

Personalen på dansstudion var underbara och hjälpte med att leta, men nej. Stövlarna var borta. Till sist drog de fram några par med dansskor som jag fick välja på. Valet mellan vita högklackade pumps och svarta låga lackskor kändes enkelt när jag stod där i mina svarta ullstrumpor och hade bråttom, det blev de svarta. Snyggt. Not. Skorna var också, vilket märktes på hemvägen, någotliteväldigtjättemycket för små. Jag kände mig som en av Askungens systrar.... Som tur var det inte poliskontroll, då hade jag säkert fått förklara en hel del om varför jag körde bil med halva foten utanför skorna!

Hemma blev det bråbyte till skridskokläder för dottern, paniksök efter andra stövlar, mat in i mikron på 2 min max och middag på 5 minuter (snacka om ”fast food” – men det var kanske inte helt så man tänkte med uttrycket?), och iväg till nästa träning. Never a quiet moment in this family!

Skall jag göra som Pollyanna och hitta något att vara glad för nu då, så måste det bli: 1. Stövlarna var ganska slitna, nu kan jag köpa nya. Jippi! (hoppas inte maken ser det här). 2. Jag kan ta ett definitivt farväl av alla skor strl 38, eftersom jag i går tydligt märkte att den storleken hörde till svunna tider. Ergo: Mer plats i garderoben... 3. Jag fick, trots en portion stress, ett gott skratt!

måndag 9 mars 2009

Klart, del III!

I helgen blev det gjort muddar! Och spunnit. Och inte städat så mycket som önskat. Dammet kommer ju bara tillbaka ändå....

Barnens lärare på fritids och i förskolan har haft ont i armar och albåger. Gjorde långa grå muddar som kan dras upp och skydda albågen vid behov. Fritidsfröken har ont i albågen och fick en stor, svart mudd som är änklare att ta på än att vinda ett bandage runt armen. Hoppas jag. Tror de blev glada, det verkade så. Fröken i förskolan berättade att hun hade pratat om de fina vantarna med min son. Fåniga? sa han. Snacka om att lyssna med ett öra!

Till vänster ett par muddar i japansk skuggmönster. Jag hade tänkt skicka dem till en tidigare studiekompis som för tiden är i Japan, men hon kommer hem om en månad, så då går de väl heller till hemadressen.

På stickorna sitter redan en halv ny mudd, nu i ljusblått (Drops alpaca). Min syster var i en bilolycka här om dagen och skall, efter operation i morgon, ha gips på båda fötterna i två månader och halskrage i tre månader, samtidigt som hon har en växande mage mitt i. Jag tänkte det kunde vara ok med värmande saker (muddar, sjal, benvärmare) om man får sitta mycket stilla - hon har en stor terrass att vara på utöver våren. Om någon har förslag till snabba benvärmare som går att få över gips, mottas de tacksamt!

torsdag 5 mars 2009

Blåmes - eller huset fullt med ull!

Jag har spunnit min första fiber från Spinspirations månadsklubb - blåmes, i masham-ull. Den blev klar samma dag som nästa fiber ramlade in! Om masham, se World of Wools sida om "Sheep Breeds" eller Sheep101. Garnet är spunnit ganska tunt (det är SVÅRT att spinna tjockt!) på slända, sedan har jag även gjort mitt första försök på Navajo-ply. Jag tvinnade med ganska korta "maskar". Lite ojämnt blev det, men ca. 155m från 100g. WPI har jag glömt mäta.... Men jag tycker det blev väldigt fint! Kanske lite korta färgövergånger, jag får fundera på det till nästa gång.

Jag gjorde klart garnet medan jag tittade på en film med 6-åringen, sedan härvade jag upp det, tvättade det och hängde det till tork. DÅ kom kommentaren: "Mamma, har du tänkt att stoppa hela huset fullt med ull?"

Hm. Ööh, ja, det har jag nog. Spinna är oerhört kul, även om det har blivit mer fiber i maten! Å andra sidan är ju det väldigt hälsosamt med fiber i maten - eller?

Klart, del II!

Lycklig 6-åring med ny mössa! Tyvärr lite liten nederst, så möjligen gör jag en ny och flyttar spindeln...

Jag fotar och fotar med min dotters kamera - det ända som funkar just nu), och tänker varje gång att det är bra jag inte har valt att bli fotograf, då hade jag gått i konkurs direkt! :-)